Az ADHD „gyógyszerei” elváltozást okoznak a gyerekek agyában

Egy általános ADHD-szer befolyásolja az agy fejlődését a gyerekeknél, ezért fokozott elővigyázatossággal kellene felírni – mondták az orvosok.

A metilfenidát, melyet Ritalin márkanéven ismerünk, megváltoztatja az ADHD-s gyerekek agyának jelrendszerét, de a felnőttekét nem – derül ki egy új holland tanulmányból. Az MRI-felvételek azt mutatják, hogy a fiataloknál, akik szedik a szereket, változások következtek be a fehérállományban – ami létfontosságú az üzenetek továbbításához a testben.

Az elmúlt évek alatt komoly vita alakult ki, mivel a tudósok 50 év használat után erőtlennek találták a szer előnyeit és hátrányait igazoló bizonyítékokat. A szer megváltoztatja az agy kémiai anyagait, hogy ezáltal stimulálja a figyelemért és összpontosításért felelős területeket. Mind ez idáig azonban keveset tudtunk arról, hogy milyen hatással van az agy fejlődésére, beleértve a fehérállományt is.

Az Amszterdam Egyetem kutatói levezettek egy tanulmányt, melyben 50 fiú és 49 fiatal férfi vett részt, akiket ADHD-val diagnosztizáltak. Egyetlen résztvevő sem szedett metilfenidátot a kutatást megelőzően. A kutatás vezető írója, Dr Liesbeth Reneman azt mondta: „Mi vagyunk az elsők, akik ez idáig gyógyszermentes betegeket vizsgáltak ebben az összefüggésben.” Hozzátette: „ez létfontosságú, ha meg akarjuk tudni, milyen hatással van a metilfenidát a fejlődésben lévő agyra.”

A résztvevők 16 héten át kaptak metilfenidátot vagy placebót. Egy héttel a kezelés megkezdése előtt minden beteg agyáról MRI-felvételt készítettek. Az MRI a frakcionált anizotropiát (FA) vizsgálta, ami a fehérállomány minőségét és összetételét méri fel. A fiúknál megnövekedett fehérállományt mutattak ki négy hónap metilfenidát kezelés után, ami arra utal, hogy a metilfenidát hatással van a fehérállomány fejlődésére. Azonban nem tudják biztosan, hogy ez a magas FA-érték jót vagy rosszat jelent, illetve hogy visszafordítható-e. A felnőttek esetében nem mutattak ki eltérést a Radiology nevű folyóiratban megjelent eredmények szerint.

Dr Reneman és munkatársai jelenleg a metilfenidát hosszú távú hatásait vizsgálják, mivel ez egy életbe vágó terület, tekintetbe véve, hogy sok ADHD-s beteg éveken át szedi a szert. Ez idő alatt a kutatók szeretnék, ha szigorúbban szabályoznák az ADHD-szerek felírását.

Dr Reneman azt mondta: „Amit a talált adataink máris kihangsúlyoznak, az az, hogy gondosan mérlegelni kell a gyermekek ADHD-szerekkel való kezelését, amíg többet nem tudunk a fiatal korban felírt metilfenidát hosszú távú hatásairól.

Dr Punit Shah, az Egyesült Királyságbeli Bath-i Egyetem pszichológia oktatója ezt mondta: „A tanulmány korlátozottságai ellenére egyetértek az írók érzéseivel az ADHD szerek (túlzott) felírásával és az általuk kiváltott idegrendszeri fejlődési tényezőkkel kapcsolatban.”

A metilfenidátot a feketepiacon is árulják a közép- és főiskolai tanulóknak, mert az egészséges emberek összpontosítási képességét is mesterségesen felfokozza – csakúgy, mint az amfetamin (speed).

Eredeti cikk: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7351889/Commonly-prescribed-ADHD-drug-Ritalin-affects-brain-development-children.html

Fotó: Designed by Freepik

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük