Húsz évig mérgezték az egy vesével élő férfit

Gyerekkora óra fél vesével élt, mégis húsz éven át szedettek pszichiátriai szereket a Bács-Kiskun megyei férfival, aki végül túl későn felfedezett rákban halt meg. A család most a szakmai szervekhez fordul, kérve az értelmetlennek tűnő haláleset kivizsgálását.

Elszomorító történettel fordult egy Bács-Kiskun megyei nő egy jogvédő szervezethez: testvérét hosszú éveken át tömték pszichiátriai szerekkel, figyelmen kívül hagyva testi panaszait, amelyekről végül kiderült, hogy rákbetegséget takartak. A férfi kisgyermekkora óta csak fél vesével élt – az egyiket épp egy tumor miatt kellett eltávolítani –, ami nagyon is ismert volt az orvosai előtt.

A férfi évekkel ezelőtt kapott pszichiátriai diagnózist, és ettől kezdve folyamatosan antipszichotikus szereket írtak fel neki – a „jól bevált” Frontint például halála napján már kerek húsz éve (!) kapta megállás nélkül. Amikor egy beteg fél vesével kénytelen élni, elvárható lenne, hogy erős gyógyszereket csak szigorú ellenőrzések mellett ír fel neki az orvos. Testvére elmondása szerint azonban laborvizsgálat csupán elvétve történt, melyből a legutóbbira már a súlyos panaszok miatt került sor. Ebből a leletből egyértelműen látszott, hogy valami nagyon nincs rendben, az őt kezelő pszichiáter mégis úgy látta, hogy nem okoz gondot, ha továbbra is felírja ugyanazokat a tudatmódosító szereket.

A tavalyi évben többször előfordult, hogy a férfi rosszullétekre panaszkodott a pszichiátriai szerektől, ám a válasz minden alkalommal ugyanaz volt: „azoktól biztos nincs baja”. Egyik pszichiátriai szerről a másikra váltottak, egy ideig három különböző fajtát szedettek vele egyszerre.

2021. október végén nagyon rosszul lett, testszerte tumorok alakultak ki a férfiban. Bevitték a helyi kórházba, ahol ekkor már leállították az antipszichotikus szereket, bár a Frontint továbbra is – halála napjáig – kapta. Három nap múlva hazabocsátották, családja volt kénytelen gondozni őt.

Két szenvedéssel töltött hónap után a férfinak óriási fájdalmai lettek, hörgött, a szemei felakadtak, így ismét bekerült a kórház belgyógyászatára. Súlyos belső vérzést és előrehaladott tumorokat találtak nála, és mindössze három nap múlva fel is adta a küzdelmet.

Sajnos még manapság sem ritka, hogy egy pszichiátriai diagnózis minden testi panaszt felülír, és a tabletták nyakló nélküli felírásán túl semmilyen figyelmet nem kap az ember. Amikor pedig már túl késő, a belgyógyászra hárul a felelősség, hogy mentse meg a beteg életét, akit a pszichiátriai kezelésekkel tönkre tettek az évek során.

A jogvédő szervezet, akihez az elhunyt férfi testvére segítségért fordult, az ügy dokumentálása után bejelentést tett a megfelelő hatóságok felé, így az eset hivatalos kivizsgálása rövidesen megkezdődik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük