Új fejlemények a zárt osztályon meghalt fiatalember ügyében

Vizes padló és pszichiátriai szerek okozhatták a halálát annak a fiatalembernek, akit tavaly december végén vesztette életét egy budapesti kórházban.

A fiatalembert decemberben agresszív viselkedés miatt szállították a Péterfy Kórház pszichiátriájára. Kilenc napot töltött a zárt osztályon, majd az utolsó nap reggelén besétált a férfi zuhanyzóba, ahonnan már nem jutott ki élve. A médiában is nagy port kavart esetben ez idáig nem született helytálló magyarázat a történtekre, egy jogvédő szervezet azonban alaposabban utánanézett az incidens körülményeinek.

A fiatalember agresszivitása sokat javult a bent tartózkodása alatt, ami nem is csoda, ha számításba vesszük azt a négy igen erős pszichiátriai szert, amit a zárt osztályon kezelés gyanánt kapott. Ezen szerek közös jellemzője, hogy szédülést, járászavart és hirtelen szívhalált okozhatnak, együttes alkalmazásuk pedig kerülendő.

A biztonsági kamera felvételeit visszanézve megállapították, hogy a fiatalember – aki a bekerülése napjáig aktív sportoló volt – erősen bizonytalan járással közelítette meg a férfi zuhanyzót. A reggeli vizit alatt nem találták őt a helyén, ezért egy ápoló benézett a férfi zuhanyzóba, ahol már eszméletlen állapotban talált rá.

A haláleset okán összehívott szemlebizottság a helyszínt átvizsgálva megállapította, hogy a zuhanyzóban eresztett a csap, emiatt a padló folyamatosan vizes volt. A végzetes napon tehát a fiatalember számára minden körülmény adott volt, hogy a baleset bekövetkezhessen: súlyosan leszedált állapotban, tudatmódosító szerek kölcsönhatásainak befolyása alatt közelítette meg a vizes padlójú zuhanyzót, ahol ráadásul nem volt rajta kívül senki más. Az osztályos orvos elmondása szerint ráadásul a szóban forgó csap már egy hete csöpögött, melyet egészen a kérdéses napig nem javíttattak meg.

Hogy hogyan tűnhetett indokoltnak ilyen mennyiségű pszichiátriai szer alkalmazása mindössze kilenc nap leforgása alatt, arra aligha találnánk elfogadható magyarázatot. Az azonban joggal feltételezhető, hogy ezek nélkül a fiatalember nem egy pszichiátria zuhanyzójában lelte volna halálát, hanem ma is élhetne, talán a hazánkat képviselő sportolók egyikévé válhatott volna.

Az alapítvány reméli, hogy a folyamatban lévő kivizsgálások eredményeképpen felelősségre vonják azokat, akik e tragikus eset létrejöttét elősegítették.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük