Szorongásos tüneteket okozhat a tápanyaghiány

Szakemberek szerint hazánkban minden ötödik ember tapasztal szorongásos tüneteket, Amerikában pedig több, mint 40 millióan, így sok tudós és kutató szenteli életét ezen állapot alaposabb megértésének.

Egy Japánban készült kisebb tanulmány jelentősebb rálátást biztosíthat számunkra a tápanyaghiányok és a mentális problémák kapcsolataira: felfedte, hogy a B6 vitamin és a vas hiánya ténylegesen kiválthat olyan kémiai változásokat az agyban, melyek felelősek lehetnek a pánikrohamokért, a hiperventillációért (pánikrohamokkor tapasztalható szapora légzés) és a szorongás már formáiért.

A kutatócsoport 21 különböző mértékű szorongásos tünetektől szenvedő résztvevő tápanyagszintjét elemezte. Míg néhányuk enyhébb, otthon is kezelhető tüneteket tapasztaltak, mások gyakran kerültek sürgősségi osztályra tüneteik súlyossága miatt. A résztvevőket különböző tápanyaghiányokra és rendellenességekre tesztelték, annak reményében, hogy felfedeznek egy azonosítható mintázatot. Velük egy időben egy 20 főből álló kontroll csoportot is teszteltek ugyanezen kritériumok szerint, majd a két csoportot összehasonlították.

A kapott adatok azt mutatták, hogy a szorongásos tüneteket tapasztalók csoportjának tagjai alacsonyabb B6 és vas szinttel rendelkeztek, mint az egészséges csoport.

A tanulmány szerzői a következőket írták: Az eredmények arra engednek következtetni, hogy B6 vitamin és a vas alacsony szérumszintjének köze van a pánikrohamok és a hiperventilláció létrejöttéhez.

A tudósok kifejtették, hogyan okozhatja ezen tápanyagok hiánya a szorongás tüneteit: bizonyos kémiai hírvivőanyagok előállításához az idegsejteknek szükségük van vasra és B6 vitaminra is. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen ételekkel tápláljuk a testünket, mert a tápanyaghiány– ahogyan e tanulmány is rámutatott – mentális állapotunkra is intenzív hatást gyakorolhat.

Eredeti cikk: https://awarenessact.com/panic-atttackss-and-anxiety-episodes-linked-to-vitamin-deficiencies-in-ground-breaking-study/

A cikk alapjául szolgáló tanulmány innen érhető el: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23603926

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük