Mégis a gyógyszerek okozták a férfi halálát


Életébe került a Baranya megyei férfinak a pszichiátriai kezelés. Kényszerrel vitték a kórházba, ahol testi betegségeit figyelmen kívül hagyva pszichiátriai szerekkel kezdték „kezelni” – nem is bírta sokáig. A most elkészült gyógyszerészi szakvélemény szerint a gondatlanul adagolt szerek hozzájárultak a férfi halálához. Az üggyel foglalkozó emberjogi szervezet foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés gyanújával rendőrségi feljelentést tett.

A Baranya megyei férfi háza előtt rendőrök és mentők jelentek meg 2019 szeptemberében, hogy kényszerkezelésre szállítsák őt a pszichiátriára. Később kiderült: a háziorvos a szomszéd elmondása alapján állított ki beutalót anélkül, hogy az érintettet látta volna. A férfi gyanútlanul végezte szokásos napi tennivalóit az otthonában, érthető módon zaklatottá és elutasítóvá vált a hívatlan vendégek láttán – először nem is akart ajtót nyitni. Végül megbilincselve vitték el a saját házából, és még csak azt sem tudta, hogy miért.

A kórházba érve a férfi továbbra is hevesen ellenállt, ezért erős tudatmódosító szerekkel injekciózták le, és egy ágyhoz kötözték. A férfi jó ideje járt már ebbe a kórházba különféle szakrendelésekre, mivel súlyos krónikus testi problémái voltak. És bár mindez nyilvánvalóan nem volt titok a kezelő pszichiáter számára, a szerek beadását mégis úgy rendelte el, mintha nem állna fent semmilyen kizáró körülmény, sőt, ottléte alatt egyetlen labor- vagy EKG vizsgálatra sem került sor. A hat napon át tartó gyógyszerezés azért nem folytatódott tovább, mert a férfi szervezete végül feladta a küzdelmet, és eltávozott az élők sorából.

A történtek után az elhunyt férfi testvére egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, amely az ügy átvizsgálása után panasszal fordult az illetékes hatóságokhoz, hogy az eset kivizsgálását kezdeményezze. A család ezen kívül rendőrségi feljelentést is tett, és bár a vizsgálatok nyomán született igazságügyi orvosszakértői vélemény kimondta, hogy az elmaradt vizsgálatok szabályszegésnek minősülnek, és az alkalmazott szerek hozzájárultak a beteg korai halálához, a feljelentést ez alapján mégis elutasították.

A pszichiátriai jogsértések kivizsgálására szakosodott alapítvány azonban nem adta fel a harcot: az orvosi dokumentumok alapján gyógyszerészeti szakvéleményt készíttetett, amely rámutatott olyan pontokra is, melyekre az igazságügyi szakértő nem tért ki a véleményében. Így több súlyos szakmai tévedésre is fény derült, illetve arra is, hogy „nagy valószínűséggel a túladagolással adott, és a szakmai javallatokkal ellentétesen alkalmazott gyógyszer-kombináció okozták” a férfi halálát okozó szívelégtelenséget.

Az alapítvány az új szakvélemény birtokában most újra feljelentést tett a férfi korai halálának ügyében, hogy az eset ne maradhasson büntetlenül.

Fotó: Hand photo created by jcomp – www.freepik.com

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük