Pszichiátriai ágyszámok csökkentése – van okunk félni?

A COVID-19 fertőzésekre való felkészülés miatt a pszichiátriai betegágyakat is jelentősen lecsökkentették, ami bizony sokakat tölthet el aggodalommal. Haza kell küldeni a pszichiátriai betegeket? Rászabadulnak a társadalomra, hogy aztán elszabaduljon a pokol? Ennyire szörnyű volna a helyzet? Nos, talán éppen ellenkezőleg…

Vajon hallottunk-e már olyan esetről, hogy valakit akarata ellenére tartanak bent egy pszichiátriai osztályon, miközben „kezelés” gyanánt olyan tudatmódosító szereket kap, melyektől magatehetetlen, bepelenkázott fekvőbeteggé változik? Sajnos erre nagyon is szép számmal akad példa, bár sokan csak akkor szembesülnek ezzel, ha saját szemükkel látják.
A jelen szituáció valójában többeknek éppen hogy a megváltást jelentheti, hiszen akit zártak már be akarata ellenére egy pszichiátriai osztályon és tömtek tele különféle agytompító szerekkel, aligha esne kétségbe attól, hogy mindezektől megszabadulhat végre.

Az ön- és közveszélyes betegek kérdése persze valóban nem elhanyagolható. Viszont vegyük észre, hogy e tekintetben a pszichiátria már nem gyógyító, hanem sokkalta inkább rendészeti szerepet tölt be. Kémiailag lecsendesítik és elzárják a zavart elméjű személyeket, míg minderről a nagyközönséget úgy tájékoztatják, hogy ez szükséges a gyógyulásukhoz. Azt hihetnénk, hogy ezek az emberek egy ponton majd gyógyultan távoznak az intézményből, és újra a társadalom teljes értékű tagjai lehetnek, a gyakorlat viszont lényegesen elszomorítóbb képet mutat.

Egy pszichiátriai beteg életében csupán egy epizódot jelent a kórházban tartózkodás, mely újra meg újra megismétlődik, hiszen a tudatmódosító szerek mindössze a tüneteik elnyomására alkalmasak – a tapasztalat alapján nemigen hoznak számukra tartós gyógyulást. Annak tényleges oka tehát, hogy a pszichiátriai ágyszám csökkentése bárki nyugalmát megzavarja, a pszichiátria fogva tartó funkciójából ered, illetve abból a téves elképzelésből, hogy minden „elmebeteg” veszélyes. Ezen túl pedig a mostani ágyszámcsökkentés számos embert fog megkímélni a fölösleges pszichiátriai kényszerítéstől.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük