Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Pszichiátriai kezelés okozta a 21 éves fiú halálát

D. Árpádot édesanyja a fiú rosszulléte miatt vitte a városi kórházba még 2015 áprilisában. Ott megfigyelésre a pszichiátriai osztályra fektették be, de édesanyja kikötötte: a zárt osztályra nem tehetik át. A másnapi látogatáskor a család mégis a zárt osztályon találta meg Árpádot: önkívületi állapotban, bepelenkázva, lekötözve – a családját sem ismerte meg.

Az édesanya rémült kérdésére, hogy mit művelnek a fiával, a személyzet megnyugtatta: ez a kezelés szokványos menete, másnapra minden rendben lesz. Másnap kora reggel az anya hívást kapott a kórházból: a fia meghalt.

„Nem tudott beszélni, mert annyira magánkívül volt. Kikötözve, bepelenkázva, csak forgatta a fejét. Én olyat nem is láttam még soha.” – mesélte a fiú édesanyja az eset után egy hírműsorban.

„Mire visszamentem a fiamhoz, addigra már mondta, hogy kapott egy szurit. Mondom, hát milyen szurit kaptál Árpika, hát arról volt szó, hogy infúziót kapsz. Milyen injekciót kaptál? Azt mondta, nem tudja, de már bújt be az ágyba, takarózott.”

„Kiabáltam az ápolóval, mondom mit csináltak a gyerekemmel? Milyen állapotban van? Mit műveltek vele? Mondom, kötözzék ki, és csináljanak vele valamit, mert meg fog halni! És azt mondta erre az ápoló, hogy nem fog meghalni, nyugodjon meg anyuka, nem kell hisztizni.”

Ami a fiúval történt a pszichiátrián, bár tragikus és vérlázító, sajnos közel sem áll példa nélkül. A pszichiátria ellátórendszere azóta mit sem változott, ma is pontosan úgy működik, mint akkor.Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.