Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Orvosi kezelés helyett pszichiátriai kényszer

A középkorú nő fulladását a háziorvos pszichés problémának ítélte, ezért a nőt a pszichiátriára szállíttatta. Onnantól kezdve ha rosszul lett, automatikusan a pszichiátriára került – hónapokat töltött bent akarata ellenére. Az orvosi vizsgálat végül kiderítette, hogy a nőnek súlyos tüdőbetegsége van. Kiderült, a problémája olyan súlyos volt, hogy végül tüdőátültetésre volt szüksége. Az új tüdővel az állapota rendeződött, de még most is kirázza a hideg, ha a pszichiátrián átéltekre gondol.

A problémák akkor kezdődtek, amikor az 50-es éveiben járó székesfehérvári asszony légzése elnehezült, étvágytalanná vált. Amikor fulladás tört rá, kihívta a háziorvost, aki – a fulladást pszichés eredetűnek ítélve – a nőt a pszichiátriai osztályra szállíttatta.

Mivel a nő tiltakozott, bekerülésekor úgy leinjekciózták, hogy csak másnap tért magához. A kórházban akarata ellenére tartották bent és – elmondása szerint – ágyához kötözték. Másfél hónapot töltött a pszichiátrián, miközben kemény tudatmódosító pszichiátriai szerekkel gyógyszerezték.

Később, hosszabb idő elteltével a légzési problémák újra súlyosbodtak, így az ügyeletet kellett hívni. Az orvos a papírokból azt látta, hogy a nő korábban pszichiátriai kezelt volt, így immár „automatikusan” szállították a pszichiátriára. Ez alkalommal, mivel félt, már nem állt ellen, mégis újabb másfél hónapot töltött bent.

Ez idő alatt újabb légzési rosszullétek törtek rá, emiatt áthelyezték a sürgősségi belgyógyászatra, ahol bronchitist (hörghurut) állapítottak meg. Miután erre kezelést állítottak be, visszahelyezték a pszichiátriára, lévén „pszichiátriai beteg”. A másfél hónap elteltével hazamehetett.

Nem sok idő telt el, és újra rosszullétek környékezték, újra kékülni kezdett – a mentők már rutinból szállították a pszichiátriára. Mivel tünetei ezúttal még súlyosabbak voltak, a pszichiátriáról a sürgősségi belgyógyászatra került, ahol végül – alapos kivizsgálást követően – megállapították: végstádiumú krónikus légzési elégtelensége van (ahogy a nő fogalmazott: kilyukadt a tüdeje), ami csak tüdőtranszplantációval kezelhető.

A tüdőátültetés megmentette a nő életét, azóta jól van.Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.