Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Önszántából ment be, de nem jutott ki élve a pszichiátriáról

V.Gy-né gyógyszerfüggőséggel, de jó fizikai állapotban, önszántából került egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára.

A nő a folyamatos gyógyszerezés következtében elszédült és elesett; bal szeme kiakadt, amit hetekig kezeletlenül hagytak. Az osztályon való tartózkodása során egy betegtársa álmában oly mértékben fojtogatta, hogy annak nyoma maradt a nyakán.

Az osztály személyzete és osztályvezetője – bár több esetben szembesült már a beteg fojtogatási hajlamaival – érdemi intézkedést nem tett a többi beteg védelmében.

Fizikai állapota rohamos hanyatlásnak indult, ezért átvitték ugyanazon kórház traumatológiájára. Január 7-én a pszichiátriára visszakerülve a zárt osztályon helyezték el; az alkalmazott kezelésre állapota folyamatosan romlott. Az ágyhoz kötözték, a kikötözés következtében fellépő felfekvéseit pedig rendre kezeletlenül hagyták.

A folyamatos fekvéstől már a tüdőgyulladás jelei mutatkoztak. Fizikai vizsgálatot csak a hozzátartozók nyomására végeztek, de már későn: V.Gy-né szíve egy este leállt. Újraélesztették és átszállították egy másik kórházba, ahol azonban már nem tudtak rajta segíteni. Az egyébként jó fizikai állapotban lévő nőnek a két hónapos pszichiátriai kezelés az életébe került.

Lánya, M.M. így nyilatkozott: „Én elsősorban azt sérelmezem, hogy kikötözve, meztelenül, altatva, etetés-itatás-mosdatás nélkül fektetik az anyukámat, szerintem ez csak hozzáállás kérdése, innentől én ezt embertelennek tartom.” V.Gy-né kezelőorvosa a kórházban a következő orvosi véleményt írta a beteg egészségügyi dokumentációjába: „A trauma [elesés] és a halál között ok-okozati összefüggés nem zárható ki.”Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.