Mi a baj a mai pszichiátriával?


Társadalmunk és a benne élő emberek mentális egészsége nagyon fontos. Nem csupán az egyének szintjén – az egész társadalom harmonikus működéséhez elengedhetetlen, hogy tagjai jó lelki egészségnek örvendjenek.

Ugyanennyire fontos, hogy azok, akiknek mentális egészségébenzavar támadt – akár átmenetileg, akár tartósan – megfelelő kezelést kapjanak, ami segít nekik, hogy helyrebillentett lelki egyensúllyal visszatérhessenek a társadalomba, és újra hasznos életet élhessenek.

Ezt a feladatot ma elméletileg a pszichiátria látja el. De vajon ez a gyakorlatban is így van?

Nagyon sok jel mutat arra, hogy sajnos nem – minden ellenkező híresztelés dacára. Számos szakmai szervezet, szakember, orvos, illetve számos kutatás eredménye utal arra, hogy a pszichiátriákon használt kezelések a valóságban nem látják el ezt a feladatot, és változtatásra lenne szükség – már amennyiben fontosnak tartjuk a társadalom és az emberek mentális egészségét, illetve azt, hogy zavart elméjű embertársaink valódi segítséget kapjanak.

Mi a baj a pszichiátriai kezelésekkel?

Röviden szólva: nem gyógyítanak meg semmilyen mentális zavart vagy nehézséget. Azok a pszichiátriai szerek, amelyeket manapság a kezelésekhez használnak, legjobb esetben kémiailag fedik el, kendőzik el a kellemetlen mentális tüneteket, de nem hoznak valódi
gyógyulást – káros mellékhatásaik pedig sokszor messze túltesznek a vélt előnyökön.

A pszichiáterek azt mondják, azért kell gyógyszert szedni, mert az ember agyában felborult valamelyik anyag kémiai egyensúlya, és ezt kell korrigálni gyógyszerrel. Azt viszont nem mondják el, hogy ez csak egy elmélet, amire soha nem találtak tudományos bizonyítékot. Ha ez igaz lenne, megmérnék a kémiai egyensúlyt a páciensben, mielőtt gyógyszert írnak fel – ilyesmi azonban soha nem történik. Az elméletet mégis tényként hangoztatják, ez pedig rengeteg embert taszít megtévesztő módon fölösleges gyógyszerszedésbe.

A pszichiátriai szereken kívül „gyógymódként” még ma is használatban van az elektrosokk, amelynek során nagyfeszültségű
elektromos áramot (akár 460 voltot) vezetnek az emberi agyba. Elektrosokkot még ma is több mint egymillió emberen alkalmaznak világszerte minden évben.