Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Konfliktus miatt került a pszichiátriára

Szomszédjával kialakult konfliktus miatt vitték akarata ellenére a pszichiátriára K.K.-t. A kapott tudatmódosító szer letompította és számos bizarr mellékhatást okozott nála; mindezt úgy, hogy kiderült: semmilyen mentális zavara nincs.

K.K.-t szomszédja jelentette fel tévedésből (másvalaki helyett). A rendőrségi kihallgatástól és az ott kapott fenyegetéstől a fiatal nő annyira megrémült, hogy nem válaszolt a feltett kérdésekre, emiatt a rendőrségről a toxikológiára vitték, gondolván, hogy drogos.

A kórházban hamar kiderült, hogy a nő semmiféle droghatás alatt nem állt, de hogy „pihenését” elősegítsék, leinjekciózták – annak ellenére, hogy a nő tiltakozott és haza akart menni, ám közölték vele: vagy hagyja magát legyógyszerezni, vagy „küzdhetnek”, de annak a vége lekötözés lesz. A nő az injekcióban kapott pszichiátriai szertől elkábult.

A toxikológiáról a pszichiátriára szállították, ahol már kezdte érezni a kapott pszichiátriai szer bizarr mellékhatásait. „Bámultam kifelé az ablakon, majd kezdtek felakadni a szemeim, mereven bámultam a plafont és már majd’ kitört a nyakam… kontrollálhatatlan volt! … A szemeim másfelé néztek, mint amerre fordítottam az arcom. Úgy éreztem magam, mintha szellemi fogyatékos lennék” – írta a nő a szer mellékhatásairól. – „Ilyen borzalmas állapottal még életemben nem találkoztam!” A zárójelentésből kiderült, hogy a kapott pszichiátriai szertől ún. EPS (extrapiramidális szindróma) alakult ki – olyan gyógyszermellékhatás, amelynek jellemzői a kontrollálhatatlan nyugtalanság, izommerevség, remegés vagy önkéntelen mozgások. Az elvégzett pszichológiai vizsgálatokból az is kiderült, hogy a nőnek nem volt pszichiátriai problémája vagy zavara.

Öt napig tartották akarata ellenére a pszichiátrián, mielőtt hazaengedték. Az otthoni környezetben lelkiállapota gyorsan javult, de az átélt tortúra miatt még sokáig rémálmok kínozták.


Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.