JOGSÉRTÉST TAPASZTALT 
PSZICHIÁTRIAI KEZELÉSEK SORÁN?
VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT!


Akinek a pszichiátria területén sérülnek az őt megillető emberi jogai, a kiszolgáltatottságnak és reménytelenségnek egy addig soha nem tapasztalt fokát élheti át.

Amikor beszámíthatóságát és szavahihetőségét vonja kétségbe egy “szakértő”, nem meglepő, ha úgy érzi, nem várhat hatékony segítséget senkitől. A helyzet azonban közel sem ennyire kétségbe ejtő.

INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT

Miben számíthat a segítségünkre?

A pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújtunk segítséget a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter vagy intézmény jogos elmarasztalásához.

Ha a sértettet:

  • jogtalanul, alapos indok hiányában szállították be és/vagy tartják bent akarata ellenére a pszichiátrián
  • bizonyíthatóan károsodás érte a pszichiátriai kezelése következtében (túlgyógyszerezés, elektrosokk, stb.)
  • megkérdőjelezhető okokra hivatkozva helyezték gondnokság alá és fosztották meg jogaitól
  • indokolatlanul bélyegezték meg pszichiátriai diagnózissal, ami miatt hátrányos helyzetbe került
  • bántalmazták vagy zaklatták a pszichiátriai kezelése alatt

Jogi szakértőnkkel készített interjúnkból részletesebben is megtudhatja, milyen esetekkel foglalkozik az alapítvány – az interjú INNEN érhető el.

Alapítványunk 25 éve végez jogvédő tevékenységet a mentális egészségügy területén, az ez idő alatt elért eredményeinkről ingyenes kiadványunkból értesülhet.

Mi a baj a mai pszichiátriával?

Társadalmunk és a benne élő emberek mentális egészsége nagyon fontos. Nem csupán az egyének szintjén – az egész társadalom harmonikus működéséhez elengedhetetlen, hogy tagjai jó lelki egészségnek örvendjenek.

Ugyanennyire fontos, hogy azok, akiknek mentális egészségébenzavar támadt – akár átmenetileg, akár tartósan – megfelelő kezelést kapjanak, ami segít nekik, hogy helyrebillentett lelki egyensúllyal visszatérhessenek a társadalomba, és újra hasznos életet élhessenek.

Ezt a feladatot ma elméletileg a pszichiátria látja el. De vajon ez a gyakorlatban is így van?

Nagyon sok jel mutat arra, hogy sajnos nem – minden ellenkező híresztelés dacára. Számos szakmai szervezet, szakember, orvos, illetve számos kutatás eredménye utal arra, hogy a pszichiátriákon használt kezelések a valóságban nem látják el ezt a feladatot, és változtatásra lenne szükség – már amennyiben fontosnak tartjuk a társadalom és az emberek mentális egészségét, illetve azt, hogy zavart elméjű embertársaink valódi segítséget kapjanak.

Mi a baj a pszichiátriai kezelésekkel?

Röviden szólva: nem gyógyítanak meg semmilyen mentális zavart vagy nehézséget. Azok a pszichiátriai szerek, amelyeket manapság a kezelésekhez használnak, legjobb esetben kémiailag fedik el, kendőzik el a kellemetlen mentális tüneteket, de nem hoznak valódi
gyógyulást – káros mellékhatásaik pedig sokszor messze túltesznek a vélt előnyökön.

A pszichiáterek azt mondják, azért kell gyógyszert szedni, mert az ember agyában felborult valamelyik anyag kémiai egyensúlya, és ezt kell korrigálni gyógyszerrel. Azt viszont nem mondják el, hogy ez csak egy elmélet, amire soha nem találtak tudományos bizonyítékot. Ha ez igaz lenne, megmérnék a kémiai egyensúlyt a páciensben, mielőtt gyógyszert írnak fel – ilyesmi azonban soha nem történik. Az elméletet mégis tényként hangoztatják, ez pedig rengeteg embert taszít megtévesztő módon fölösleges gyógyszerszedésbe.

A pszichiátriai szereken kívül „gyógymódként” még ma is használatban van az elektrosokk, amelynek során nagyfeszültségű
elektromos áramot (akár 460 voltot) vezetnek az emberi agyba. Elektrosokkot még ma is több mint egymillió emberen alkalmaznak világszerte minden évben.


5 tény a pszichiátriáról, amit elhallgatnak Ön elől

A pszichiátriai „zavarok” nem testi betegségek.

A pszichiáterek kizárólag mentális „zavarokkal” foglalkoznak, nem bizonyított betegségekkel.

A pszichiátria soha nem állapította meg egyetlen „mentális zavar” okát sem.

Az az elmélet, hogy a mentális zavarok az agy „kémiai egyensúlyhiányából” származnak, bizonyítatlan vélemény, nem tény.

Nem az agy az élet problémáinak valódi oka.


A pszichiátria ismeretlen arca


Hogyan rövidíti meg az életünket a pszichiátria

A pszichiátriai kezelésben részesültek átlagosan 20 évvel rövidebb ideig élnek. Ennek okait a WHO 2015-ös lejentésében fejtette ki.

Erőszakos cselekmények

Több mint száz magyarországi erőszakos cselekmény, amely pszichiátriai szerek hatásaihoz köthető.

Kezelés vagy kínzás?

Bárki könnyen azt hihetné, hogy hazánkban ma már rég nem alkalmaznak ilyen barbár módszereket, mint az elektrosokk. Mi is azt szeretnénk, ha ez így lenne.


Legújabb cikkek