Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Évekig szedettek pszichiátriai szereket a nővel, aki egy fogamzásgátlótól lett „depressziós”

A húszas évei elején járó nő egy testi probléma kezelése okán kapott receptet egy fogamzásgátló szerre, amit el is kezdett szedni. Röviddel ezután azonban erős hangulatingadozásai lettek, így segítséget kért a kezelőorvosától.

Bár a fogamzásgátló szer betegtájékoztatójából is egyértelműen kiderül, hogy a gyakori mellékhatások közé tartoznak a depressziós tünetek, kezelőorvosa mégis pszichiáterhez irányította a nőt. A pszichiáter szintúgy figyelmen kívül hagyva a tünetek nyilvánvaló kiváltó okát, antidepresszáns szert írt fel a tünetek kezelésére. Ez volt az a sorsfordító pillanat, amikor a „beteg” egy egyszerű (és várható) mellékhatástól hosszú évekre pszichiátriai beteggé vált. Az első antidepresszánst számos más pszichiátriai szer is követte, mivel az hatástalannak bizonyult (ha nem vesszük figyelembe a mellékhatásokat), illetve csak tovább rontott a helyzeten.

A nő később antipszichotikus szereket is kapott, melyeket mániás vagy pszichotikus állapotokra írnak fel (ez utóbbi tünetek pedig antidepresszánsok jellemző mellékhatásai is), például skizofrén betegeknek.

Néhány évvel később a nő teherbe esett, így kérte pszichiáterét, hogy olyan gyógyszereket állítson be nála, melyek nem károsítják a magzatot. Sikerült ugyan elérnie egy gyógyszerváltást, és a szerek nagy részének elhagyását, de az öröm sajnos nem tartott sokáig.

Miután megszülte a babát, az új pszichiátriai szerek hatására egyre rosszabb állapotba került, majd többször is beutálták a zárt osztályra, és végül gyermeke felügyeleti jogát is elvesztette.

Ha annak idején a nő megfelelő segítséget kap, ma talán egy egészséges, boldog családban élhetne. Sajnos azonban ettől – számtalan sorstársával együtt – megfosztotta őt a pszichiátria rendszere, segítségnek beállított kártékony „kezeléseivel”.

A kép illusztráció. Forrása: pixabay.com

Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.