Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

A pszichiátrián lelte halálát az idős nő

Az idős L.S.-nét egy reggelen, miután családtagjai otthon a földön fekve találtak rá, mentővel szállították a kórház Krónikus osztályára. „Ott feküdt pár hónapot, szépen javult már, az aranyos főorvosasszony biztatott, semmi aggodalom, még pár nap és mehet haza az édesanyjuk. …szemmel láthatóan jól volt, beszélgettünk vele minden látogatáskor” – írta a fia az emberi jogi alapítványnak.

Nemsokára azonban váratlanul áthelyezték a pszichiátriai osztályra, ahol önkéntes felvételi kérelmet írattak alá vele, annak ellenére, hogy a kórház pszichiátere néhány héttel korábban úgy nyilatkozott: az idős hölgy, hanyatló szellemi állapota miatt, jogi nyilatkozat tételére nem képes. A dokumentum ráadásul – a jogszabállyal ellentétes módon – a pszichiátriára való felvétel után lett kiállítva. Az „önkéntes felvételi kérelemmel” azonban elkerülhető volt a pszichiátriai kényszerkezelés esetén kötelező bírói szemle. A pszichiátriai osztály nemcsak a bíróságot nem tájékoztatta arról, hogy a nőt felvették a pszichiátriára, hanem a hozzátartozókat sem, így a fiát sem, aki az édesanyja ideiglenes gondnoka volt.

Hirtelen az egyik napon megyünk látogatni, már a pszichiátriai osztályra irányítottak” – írta a fia. – „Ott lekötözve – beinjekciózva, gyógyszerelve – totálisan leépítették édesanyámat. Ismert osztály a hírhedtségéről, orvosairól. Aki odakerül idősebb, az általában nem jön haza többet. Itt ezen az osztályon már nem tudtunk beszélni-kommunikálni soha többet. Szomorú, de reggel szinte minden idősebbet lekötöztek 8:00-tól 16:00-ig kb. vacsoráig, ültek kábultan a székeken. … Látogatásom során többször megkerestem a … főorvosasszonyt, de ővele nem lehetett megbeszélni semmit. Irodájában háttal beszélgetett velünk párszor, szemünkbe sem nézett.”

Az orvosi dokumentáció szerint hol lázas volt, hol hőemelkedése volt, a vérnyomása alacsony volt, de szakorvos nem látta. Végül a felfekvése miatt a sebészetre vitték, ahol a sebész tenyérnyi, súlyosan elfertőződött sebet talált. Fia így írt: „Menet közben előjött a derekán a felfekvések miatt is a sebesedés, de a nővérek és más is tiltották, hogy megnézzük. Mondták, minden rendben, szépen javul a seb, stb., de nem lehet megnézni, ez az utasítás. …két tanuló nővért megkértünk, hadd nézzük meg a sebeit. Végül őőrt álltak és mi rokonok kibontottuk és megnéztük a derekát. Hölgy rokonom, ismerősöm és én is kis híján rosszul lettünk. A csontig el volt már feketedve, és ezért tagadták mindig a megnézést.” Műtéti beavatkozásra volt szükség, az elfertőződött részt ki kellett vágni.

Végül áthelyezték a pszichiátriai osztály akut részlegére lázasan, elesett állapotban, ahol három nap múlva váratlanul meghalt. Erről a 3 napról a kórházban nem található semmiféle orvosi feljegyzés az idős nő állapotáról, sőt kórházi zárójelentést sem voltak hajlandóak kiadni a hozzátartozóknak.

Pszichiátriai sérelmek bejelentése

Ha Ön is tapasztalt visszaélést, jogsértést pszichiátriai kezelések során/következtében, töltse ki ezt a kérdőívet!
Jogi szakértőnk egy-két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot.
Alapítványunk az elmúlt 25 év alatt több ezer bejelentést kezelt, és nyújtott hatékony segítséget a sértetteknek.