A csapda

[wordpress_file_upload]

Magyarországon is rengeteg ember esik bele abba a csapdába, hogy függőséget okozó pszichiátriai szert kezd el szedni, egy életbeli probléma megoldásaképpen. Minden ilyen eset egy szubjektív pszichiátriai diagnózissal indul, amely betegségként határozza meg az életbeli problémák által kiváltott lelki és érzelmi tüneteket, nélkülözve bármiféle fizikai vagy laborvizsgálatot. Amellett, hogy ezzel testi (agyi) eredetű rendellenességként állítja be a normális emberi reakciókat, utat nyit a receptre felírható tudatmódosító „gyógyszerek” sokaságának is. Hogy a szóban forgó szerek milyen mértékben képesek függőséget és elvonási tüneteket okozni, arról rengetegen tudnának mesélni. Hatásuk alatt az agy működése megváltozik, alkalmazkodva a szer által felborított egyensúlyhoz. Az elviselhetetlen elvonási tüneteket (pl. áramütésérzés) az okozza, hogy a szer megvonásával, az agynak újra ki kell alakítania kommunikációs rendszereit, melyeket kényszerűen a kémiai anyaghoz kellett igazítania az elmúlt hónapok, évek során.

Annak, akinél már kialakult egy pszichiátriai szertől való függőség, semmiképpen sem javasolt, hogy szakember segítsége nélkül próbálja meg abbahagyni a szer/szerek szedését.

A legjobb, amit egy ember megtehet, hogy nem sétál bele önként a csapdába: soha nem egyezik bele pszichiátriai szerek szedésébe.